EL CREUER DE 1933
El Punt-Avui
27 de març de 2017

Ara fa deu anys es va publicar el llibre de Francisco Gracia i Josep M. Fullola: El sueño de una generación. El crucero universitario por el Mediterráneo de 1933 (Barcelona, Publicacions i edicions de la UB). Ara Jordi Maluquer de Motes ens ofereix un altre llibre: L’arqueòleg Maluquer de Motes i el creuer universitari per la Mediterrània de 1933 (Vic, Eumo, 2016).
Sabem molt bé que aquell creuer, tot un símbol de la política educativa de la República, va desvetllar moltes vocacions i va encarrilar moltes carreres acadèmiques .
Jordi Maluquer es concentra en la biografia, la trajectòria científica i acadèmica del seu pare l’arqueòleg Joan Maluquer. Acuradament i amb fonts directes precisa la biografia, corregeix errades, combina les arrels familiars molt sòlides a Barcelona i al Pallars amb les vicissituds dels anys convulsos i les dificultats per construir una carrera acadèmica en el context del franquisme. Maluquer va viure l’experiència seductora de la Universitat Autònoma republicana i acabada la guerra es va veure submergit en les mesquineses de la Universitat intervinguda i mediatitzada pel franquisme. Així i tot, sense perdre el fil que el lligava amb la generació de Bosch-Gimpera i Pericot, Maluquer acabaria vencent totes les resistències i esdevindria un home clau de l’arqueologia catalana i espanyola i decissiu en la reformulació del sistema universitari i els seus plans docents.
Aquesta “biografia autoritzada” i d’una gran força intel.lectual i emocional es completa amb la visió del creuer del 33, les seves implicacions, els companys i companyes de viatge i els nombrosos testimonis escrits d’entre els quals destaca el que Maluquer fill publica del seu pare, acompanyat de d’altres dietaris que es conserven i que completen i complementen els que ja s’havien publicat abans.
Ras i curt una biografia modèlica i un testimoni d’una experiència excepcional.

Joaquim Nadal i Farreras