Extracte de la intervenció en l’acte de celebraciò del 25è aniversari de l’FMC.Girona, 4 d’octubre de 2006, i text publicat en el llibre Federació de Municipis de Catalunya, 25 anys. Barcelona, FMC, 2006

Els 25 anys de Federació de Municipis o els 27 d’ajuntaments democràtics són uns anys que no surten als llibres de la nostra història recent, però que han estat la revolució més important produïda a Catalunya i a tot l’Estat en el segle XX. La suma de canvis locals produïts a Catalunya i a Espanya en els anys de democràcia municipal des de 1979 és la revolució més important mai produïda en el sentit de modernització i transformació pensant en els homes i les dones que viuen en els nostre pobles i ciutats.

Quan ens constituíem a l’Assemblea de Manresa vaig fer el discurs de tancament que va poder ser la resposta a les paraules del conseller de Governació de l’època, que va assistir-hi en representació del Govern de la Generalitat. Vaig fer un discurs reclamant a la Generalitat un conjunt de coses que contrastaven totalment amb el discurs de flors i violes que havíem sentit per boca del conseller com si estiguéssim en el millor dels mons. En aquell moment, estàvem en ple aprenentatge dificultós de construir una administració nova, responent d’una manera diferent als problemes dels ciutadans i ciutadanes, que havien vist com els pobles i ciutats de Catalunya queien en la més absoluta misèria i inanitat des de les eleccions generals de 1977 i les municipals de 1979, quan Espanya era democràtica en el procés constituent i encara era franquista municipi a municipi.

En aquella assemblea constituent li dèiem al Govern de la Generalitat que no perdés de vista que la nació es construeix des de baix, no des de dalt; que la nació es construeix cada dia amb el batec quotidià i les alegries i els patiments de la gent . I la gent vol carrers amb paviment, llum i aigua, transport públic, escoles bressol, zones verdes. Allò que té un país normal, el que aleshores no teníem gens i, ara, Déu n’hi do.

Avui, el Govern de la Generalitat té un president que va ser alcalde de Barcelona, té 4 consellers que han estat alcaldes o alcaldesses, i si encara no s’ha fet tot el camí, tot el que ha fet el Govern ha estat pensant en el que va sortir d’aquella assemblea del 1981 i pensant que la construcció d’una nació forta s’havia de fer entre tots plegats, donant més competències i recursos als governs locals. Per què? Perquè durant 25 anys havien estat fent el que uns altres no feien, una situació que va quedar plasmada en l’estudi sobre la despesa supletòria.

La doctrina està feta, la línia política està marcada, el camí sense retrocés està assenyalat i s’ha anat dibuixant amb els papers blaus i verds del Comitè Executiu i el Consell Nacional de la Federació en els primers anys posteriors a la seva fundació. Vivim un procés irreversible i res del que s’ha aconseguit no farà marxa enrere.

Ens cal a tots ser forts per construir, amb sòlides bases democràtiques, allò que els homes i les dones d’aquest país volen i esperen. Fem-ho plegats, fem-ho junts pensant en el futur. Dediquem-nos a construir la Catalunya del futur, una nació forta, d’un nacionalisme que es fa des de baix i no des de dalt.