Resum de l’entrevista al programa “El Dia” de COM Ràdio

Tenim la mà foradada, com diuen a Madrid?

No, al reves. Som un poble estalviador, prudent.

Hi haurà més bons?

És probable. Però són el que són. N’hi ha hagut varies vegades a la història, el Tresor els fa cada dia i mentre hi hagi demanda el Govern té tots els argument per fer-ne.

CiU diu que ells governaran i que se’ls trobaran

He llegit en un mitjà, potser a La Vanguardia, que Mas avisa els empresaris que el tripartit deixarà les arques seques, no pas més seques que les va trobar el tripartit quan va entrar el 2003. Amb el mateix tipus de sequedat que es una sequedat que es renova i que permet que en l’evolució de l’economia, com a passat en els ajuntaments tota la vida, ingresses, gastes estalvies… frenes, tornes a començar… però advertir d’una suposada ruïna del teu propi govern, és fins i tot un mal eslògan electoral.

Espero que hi hagi responsabilitat dels polítics a l’hora d’invertir

Si féssim una enquesta als consellers del Govern actual, coincidiríem que si algun conseller s’ha mostrat estricte, implacable,  ha estat, amb l’inestimable ajut del secretari Martí Carnicer, el conseller Castells, que no ha deixat fer tot el que hauríem volgut fer.

Les emprenyades han estat en privat

Les emprenyades són internes i te les empasses. A la vida t’has d’empassar molts gripaus. T’has de mossegar la llengua i saber que el veí té les seves raons.

A vegades ha arribat el guirigall del Tripartit

Dins del Govern no.  Alguns partits del Govern s’han expressat públicament i s’han airejat. Això ha portat al president Montilla a dir fins aquí hem arribat i partir d’ara em presento sol i no aniré amb segons quines companyies. És perfectament legítim i forma part de l’escenari electoral. És com quan La Vanguardia, que diu que el govern valora, ara, positivament la visita del Papa. Com que jo vaig fer la roda de premsa de la setmana passada sé què vaig dir. No em faci valorar les raons catòliques. Catalunya és un país de tradició catòlica. En nom del Govern vaig dir: “volem que surti bé, té tot el sentit del món i que la visita sigui un èxit”. Ahir em van preguntar si havíem parlat de els opinions del Papa i els seus discursos. I vaig dir que no havíem parlat de temes doctrinals. Un cop acabada la roda de premsa vaig dir als periodistes: comparteixo la visió de l’arquebisbe Sistach, que ha dit que ha jugat a favor de l’autoestima de Catalunya, que TV3 ha fet una cobertura immillorable; que els Mossos d’Esquadra i l’operatiu de seguretat va ser impecable i que tot això ha estat un regal per a la imatge de Catalunya i de Barcelona. Per tant, valoració, positiva de la visita del Papa.

Quan un periodista diu que un conseller del Govern va dir tot això, vaig ser jo.

Lluís Pastor: Montilla té previst que la campanya del PSC sigui de grans barons del PSOE. Com ho valora, com a representant del sector del PSC?

Fa 32 anys que vaig entrar en política, he mantingut una trajectòria. Tinc l’opinió que tinc. Em considero profundament catalanista, però estic d’acord amb el president Montilla que ell reclama més que ningú el catalanisme del PSC. No crec que ningú li pugui discutir un compromís catalanista inequívoc. Pels que no s’ho acaben de creure té més credibilitat que ho digui Montilla que pels qui som, suposadament, de l’ànima catalanista. Ell va venir i es va fer catalanista per convicció.

Vindran vaques sagrades?

Algun partit renunciaria a Felipe Gonzalez si el tingués? No hi ha una pauta sobre això. Hi ha ministres més disposats i altres que menys. Parlant d’infraestructures amb Blanco li vaig dir si vindria a Girona a fer campanya i ell em va dir que si li demano vindrà perquè li he demanat.

Felipe és una bona aposta?

Sí. Gonzalez té un discurs com probablement no hi ha ningú a l’escena espanyola. El conserva en un procés cada cop més acadèmic. És un “ex” de moltes coses, però és coqueto i ho sap.

Collboni va dir que no volia veure ZP per aquí i vindrà?

Mentre no es demostri el contrari, ZP és el president del Govern espanyol: Hi pot haver hagut un rifi-rafe amb Catalunya. No deixa de ser un valor del socialisme. Algú pot dir que el principal culpable de la sentència el TC és ZP?

ZP suma més que no resta. Ni que sigui perquè la gent socialista és molt emocional. És molt directa, se sent enganxada al PSC i al PSOE i això aixeca l’ànim de tothom.

Poca campanya ha de fer, vostè …

El candidat a la presidència és qui estira i els altres estirem provincialment. A mi em toca Girona.

Josep Curto: Què més voldria ZP que tenir un ministre de la consistència de Nadal… Catalunya fa més metros de carretera que els altres, amb les mateixes pessetes?

Administrem bé i el crèdit que ha obtingut al Generalitat des de juny per continuar la política d’infraestructures és d’una dimensió no esperada. Hem aconseguit crèdit per les empreses  de més de 5.000 MEUR per aconseguir finançament per a l’Eix tranversal, el Diagonal, l’L9 del metro, etc. Hem tancat 5.000 MEUR per continuar 5 grans obres públiques que canviaran el panorama de Catalunya en els propers dos anys.

Aquest dies s’està produint un fet preocupant, amb doble aresta: el Ministeri de Foment vol entrar al rescat dels problemes financers de les autopistes radials de Madrid. He rebut alguns missatges dient “conseller quina vergonya que estan com estem aquí ara els diners de Foment vagin a rescatar autopistes en fallida de Madrid”. Però la paradoxa és que alguns dels diners d’aquestes autopistes és fonamentalment català. Abertis és el principal interessat que Foment entri al rescat de les autopistes madrilenyes. En una economia sense fronteres hi ha coses complicades. Li he dit al ministre Blanco “tu m’estàs explicant que s’haurà de pagar per ús. Que sàpigues que nosaltres, que encara estem en un compte a favor, ens afegirem a aquesta cultura, fins que ens posem al nivell”.

Hi haurà pacte d’inversions amb l’Estat abans de la campanya? L’oposició ho ha criticat molt

Jo crec que sí. L’oposició ha dit de reforma reiterada que en aplicació de la disposició addicional tercera que l’Estat deu 2.800 MEUR. És veritat que ens deu de la liquidació de 2007?  Sí. Si això es tanca són 565 MEUR cap aquí, tal com es va acordar entre Castells i Solbes. És  igual que estiguem en campanya. Si ara ens el pagaran, benvingut sigui. Han estat a punt de dir que no cal conveni, perquè és igual zero. Si ara tanquem un conveni amb X, benvingut sigui.

No hem parat de prémer l’accelerador. La persona que ha estat prement l’accelerador ha fet un pas enrere i no es presenta a les eleccions.

Marta Lasalas: el conseller és un mestre a torejar periodistes, per això el Govern el treu quan van mal dades. Sobre el sector catalanista del PSC. Com el veu l’endemà de les eleccions?

Si existís aquests sector com a sector, no veig que actuï com a  sector. Tots tenim al cap que el posteleccions serà molt important pel PSC, però d’això no se’n parla fins la nit electoral. L’objectiu és guanyar les eleccions. Convèncer la gent que ha d’anar a votar i que la participació té un pes més enllà de les posicions polítiques que defensa.

Si no aconseguissin majoria, ni tampoc CiU, li fa peça la sociovergència?

Crec que en el panorama polític hi ha dos forces principals però Catalunya no és un bipartidisme com a la resta d’Espanya, tot això as difícil d’administrar. A molts llocs d’Espanya hi ha només PP i PSOE. IU està reduïda al no res. Per això hi ha bipolarització. Aquí que hi hagi 5 o 6 forces parlamentàries, és un panorama diferent. Les dues més grans entren en confrontació. És molt difícil q si t’has estat enfrontat radicalment. Nosaltres hem dit a CiU que volem un debat i ells han dit que no el volen en les condicions que volem. L’endemà és molt complicat. Quan t’has estat confrontat és molt difícil anar de la maneta i dir que no passa res. Això només passa en casos de certa emergència nacional. No sé si és el cas.

No és impossible?

No hi ha res impossible. Vaig ser alcalde de Girona amb els vots de CiU i a mig mandat els vaig treure del govern. Després de 20 anys la gent deia que jo era el millor alcalde convergent de Girona. Quan Pujol venia em deia “tu ets traïdor de la teva classe. Ets fill de família benestant però te n’has anat amb els altres”. No em costa gent d’entendre’m amb ells, però em costaria molt pactar-hi.

Per què el PSC fa posicionament a la contra i no discurs propi?

Per presentar-me a Girona he fet un llibre de converses que es diu El futur comença ara.  En tot el llibre no surten les sigles PSC. Perquè vol fer un discurs sobre la realitat gironina. Diem: per recuperar el lideratge, cal discurs i propostes. La campanya “no som ni-ni”, l’entenc perquè algun missatge s’ha d’enviar a la gent que l’endemà del 10 juliol ens deia: “on ens heu fet anar?”:  La nostra presència allà era d’afirmació catalanista. Obrir l’espai independentista és que hi haurà 3 o 4 forces noves. Som socialistes d’esquerres, federalistes, progressistes, catalanistes i el nostre discurs és aquest. Hem de dir cada dia què oferim i què fem: Es tracta de fer una campanya en positiu.

Com es va trobar el SPC quan sentia crits en contra en la manifestació per la sentència del TC?

Una cosa és la capçalera, una altra els laterals i una altra la gent que anava a la manifestació que era més reivindicativa i festiva. Hi havia diversos tipus de manifestacions. Davant l’atac del TC, tots els que estam a favor de la Catalunya estatutària havíem de ser-hi. Ara, trencat el missatge de l’Estatut, hi ha qui diu que hem de llençar-lo. L’eslògan de moda ha estat en molts àmbits de l’opinió catalana.

Van ser cornuts i van pagar el veure?

Només explico perquè diem que no som independentistes ni de dretes. En caldria una altra que digués que som d’esquerres, catalanistes, etc.

El PSC va quedar pessigat a la manifestació?

Va quedar enganxat tot el Govern amb en Carretero davant tapant la capçalera de la manifestació. Tota aquella gent… quants milers de catalans van sortir al carrer en rebuig de la sentència? És per aquests que hi vàrem anar. No pels que insultaven.

Estic molt content de trobar-me amb els tertulians. Tinc una foto amb la Marta Lasalas de la campanya de 1995, que era una criatura. No paro de rebre missatges dient que poseu els meus tweets amb musiqueta. I és un estímul.

 Si voleu escoltar-la cliqueu aquí