El Punt Avui

La revista Afers, fulls de recerca i pensament ha publicat recentment un número doble (90/91) (2018) dedicat a Sant Vicent Ferrer en els 600 anys de la seua mort.

L’editor de la revista Vicent Olmos té una cura molt especial en assegurar el compliment de tots els requeriments exigibles a una revista que aspira amb mereixement a situar-se en els nivells més alts de les revistes indexades. En resulta un volum acurat en els aspectes formals i en el seu contingut que inclou a part del dossier una secció miscel·lània d’articles diversos i una secció de recensions.

Aquest número doble forma part del volum XXXIII (Catarroja, 2018) i inclou com a obertura tres notes necrològiques dedicades a Josep Maria Font i Rius (Josep Capdeferro Pla), a Eva Serra i Puig ( Joan Pons i Alzina) i a Josep Fontana Làzaro (Enric Pujol Casademont).

El dossier sobre Sant Vicent Ferrer (1350-1419) ha estat coordinat pel professor de la Universitat de València Vicent Josep Escartí. Aquest en una breu introducció posa de manifest l’impacte que tingué la canonització de Vicent Ferrer l’any 1455 i repassa el ressò successiu a València dels diferents centenaris que s’han anat celebrant amb referències a les aportacions que aquestes celebracions van propiciar. Escartí pondera especialment la suposada  valencianitat (catalanitat lingüística) del dominic i la revisió que se n’ha fet, el seu paper determinant a favor de la casa de Trastàmara en el Compromís de Casp i la seva activitat, amb fama incorporada, de convertidor apocalíptic de musulmans i jueus al cristianisme.

Els especialistes tracten del contingut doctrinal dels sermons del sant (la lepra, les dones, la luxúria, el tomisme), la vida política a València els anys 1410-1412 i l’impacte posterior de les celebracions, les traduccions, i la cobertura a la recuperació de la llengua (1955). Un bon compendi per voler-ne més.