Entrevista al programa “El Balcó” de la Cadena SER

La Llei Òmnibus és més digerible ara que són 3 projectes?

Sí, sens dubte. A partir d’avui ens hauríem d’acostumar a deixar de parlar de Llei Òmnibus i parlar de tres lleis i tres que vindran més tard. En realitat ens n’anem a 6 projectes en els quals és transforma aquell avantprojecte i mai no nascut. Ha deixat uns quants vagons a la via i ara avança només amb tres vagons per separat. Podrem parlar de cada llei per separat. Alguna de les modificacions escoltades també em semblen passes endavant positives i prepara el terreny per una ulterior negociació que si prospera farà que no presentem esmena a la totalitat.

Montilla va dir que desmuntava l’obra del Tripartit, ara que està dividida en tres ja no la desmunta?

Crec que ha de quedar clar que la lectura inicial, que era un esmena a 7 anys de progrés, ha quedat molt diluïda. No com va dir un mitjà dies després que s’anunciés. Tot el que sigui simplificar i facilitar l’activitat productiva hi podem estar d’acord, i així li va dir el president Montilla al president Mas. Però seguirà havent-hi discrepàncies profundes.

S’han reprès les relacions?

Des del debat d’investidura s’havien perdut del tot, perquè CiU, des del meu punt de vista, havia perdut la idea d’asseure’s a negociar. Si es tracta de negociar, s’han d’acostar posicions, ja ho vaig dir en un article. No va ser aquestala  posició quan van parlar de pressupostos, perquè tenim la sensació que amb nosaltres de pressupostos no en van voler parlar mai.

Ara es demana que les lleis i reformes s’aprovin abans d’acabar

Depèn de la dinàmica parlamentària i li hem dit que no farem una utilització obstruccionista dels tràmits parlamentaris que ells sí que havien fet. Ens comprometem a continuar parlant. De les tres lleis més la d’urbanisme, hem comentat que n’hi ha dues que corren el risc d’una esmena a la totalitat. Si seguim negociant i hi ha acords, la podríem retirar. Malgrat que avui el Govern ha fet un primer pas encara queden moltes qüestions pendents.