Entrevista al programa “El Balcó” de la Cadena Ser

Resum

Joaquim Nadal:

Les retallades són inevitables?

Hem dit “no” a les retallades, sí als ajustos. Cal prioritzar. Exemple clamorós: les escoles bressol als municipis que es pagaven a terços. S’alteren les previsions de les famílies que sabien que tenien dos terços finançats. Es tracta d’un problema greu que afecta sobretot a les famílies amb membres a l’atur. No es poden fer les coses de forma indiscriminada, amb mala previsió i anar fent d’un dia per l’altre.

Exemple de les retallades en sanitat: llits, quiròfans, urgències, servei nocturn… i fins i tot endarreriment en el pagament als professionals, per un  tema que afecta estrictament a la liquiditat del govern. No es pot anar traient cada dia un globus sonda per saber fins on la ciutadania pot acceptar.

Per on passar la tisora?

Per exemple, estem d’acord que ara no és moment de fer noves escoles bressol, però no a retallar els convenis per al seu funcionament.

I pel que fa a salut, el MHP ha donat a entendre que un Departament amb 9.000 milions, abans d’endarrerir intervencions quirúrgiques, pot fer altres coses. En canvi, estan provocant indefensió dels usuaris de la sanitat pública que fins ara confiaven en un sistema de prestigi mundial.

Festeig ERC i PP…

L’opció d’un govern minoritari, de picar aquí allà, és legítima però no acaba de donar un resultat desitjable. No es pot estar a Boston i Nova Zelanda al mateix temps. A les antípodes i repicar la processó dient que el nostre model és Harvard. I lligar-ho amb qui pot haver fet trontollar un model d’excel·lència. No pots comprar aliances esporàdiques temporals si les antípodes no estan entre CiU i PP, sinó entre els presumptes socis.

Donarà la mà dreta als uns i l’esquerra als altres.

El President s’ha dirigit a vostès

Jo no ho entès així. Ha estat fins i tot poc cortès, no ha entès bé el meu discurs i li ha atribuït una duresa que conceptualment existia però també estava carregat de propostes.

Li hem dit, en ocupació, FP, educació, perquè no ha fet res en nou mesos i s’ha concentrat en creació d’alarma general sense posar discurs de confiança? No hi ha volgut entrar. Ens ha dit “ajudeu-nos” i li he dit “no hi ha adhesions”, per a què hi hagi acord hi ha d’haver negociació. Vam negociar la investidura i la vam facilitar; vam negociar la llei òmnibus  no vam presentar esmena a la totalitat, no van negociar els pressupostos i hi vam votar en contra. Fins ara no han volgut negociar la Llei d’audiovisuals i tindran esmena a la totalitat si no negocien. Estem negociant la Llei d’urbanisme i no hi haurà esmena a totalitat.

Seguirem acceptant seure a negociar, però no submisament, sense ser súbdits d’uns altres.

Si voleu escoltar l’entrevista sencera cliqueu aquí.