El Punt Avui

Edicions 62 ha publicat recentment una Història Mundial de Catalunya, dirigida pel professor Borja de Riquer amb l’assessorament de Joaquim Albareda, Miquel Molist, Isabel Rodà i Josep M. Salrach. El llibre que en les primeres setmanes de venda ha assolit un èxit remarcable segueix el model de la Histoire Mondiale de la France publicada el 2017 i dirigida per Patrick Boucheron.

L’equip que ha coordinat Borja de Riquer ha ordenat els materials en nou grans apartats que segueixen les etapes convencionals dels períodes històrics des de la prehistòria fins als temps contemporanis cadascun amb un subtítol suggerent per tal d’orientar el lector des de l’índex mateix en el contingut i característiques de l’obra. A partir d’aquest esquema s’han triat cent vint-i-quatre dates-esdeveniments que s’han encarregat a 98 especialistes. La tria no configura una història completa de Catalunya sinó que tracta de subratllar aquells episodis que ajudin a reforçar una dimensió universal directa o connexions universals de la història de Catalunya.

La tria és Catalunya endins i Catalunya enfora, fets universals que han tingut el seu impacte concret a Catalunya o fets ocorreguts a Catalunya i que són el reflex d’esdeveniments universals amb el seu impacte aquí. Els episodis seleccionats es presenten “en  forma de narracions senzilles i rigoroses”, en paraules del mateix Riquer que han estat redactats “per especialistes molt qualificats científicament en cada època i matèria”.

En definitiva ens trobem davant d’una obra àgil, senzilla, entenedora, innovadora que tracta de defugir la temptació de la introspecció autocomplaent i que en canvi ens posa davant del mirall de la història del món. Seguint les petjades traçades successivament per Jaume Vicens Vives, Pierre Vilar i Josep Fontana aquest llibre ens fa evident “com Catalunya ha estat, i és, un país variat, passadís i cruïlla de mestissatges”.