Entrevista al programa “El matí de Catalunya Ràdio”

Què farà avui el PSC?

A l’espera de saber si CiU, no pas el Govern de Catalunya, accepta l’esmena que els diputats del PSC han redactat i han convençut als 144 diputats del PSOE que votin. Si l’accepten, i aquesta esmena diu que el que s’ha de fer és complir la Llei, aleshores votarem a favor. Jo he dit,  per activa i per passiva, i altres representants polítics del PSC també, que estaríem al costat del Govern. Això que es vota avui és una moció proposada per una coalició política, i el seu dirigent màxim, Duran i Lleida, que presideix la Comissió bilateral, no ha dit què faran, ni què volen fer. Amb el Govern només ens estem relacionant a través dels improperis que rebem a la campanya electoral. Això fa molt difícil que poguem saber, a hores d’ara, com s’esvairan els dubtes aquesta tarda.

Vam parlar, encara no fa un mes, vostè deia això, digui si confirma o es desdiu del que va dir en aquest programa: “Jo he parlat amb Ocaña. Nosaltres, amb nosaltres toparem amb nosaltres. Li hem dit a Ocaña. Si cal, votar la consignació de votar en un crèdit extraordinari. No ho dic jo, ho diu molta altra gent. La pot fer perfectament CiU” La proposta l’ha fet CiU. Reclamen els 1450 ME per aquest any.

La proposta no l’ha fet CiU en els termes que jo vaig dir com es desprèn de les meves paraules. Vaig dir en la consignació d’un crèdit extraordinari, en la mateixa entrevista que depenia del Govern de la Generalitat i de la seva voluntat  col·laborar de veritat  plegats per convèncer el Govern espanyol de pagar. Han de pagar? Sí.

El document és el que hem sentit, senyor Nadal

La nostra esmena diu que si CiU vota és esmena guanyadora. Diu, amb paraules diferents, el que vam votar al Senat fa 4 dies complint una part dels nostres compromisos que jo vaig prendre aquí amb vostè.

Si és amb paraules diferents, no és el mateix que al Senat. No seria més senzill votar a favor  de què aquests 1450 ME arribessin aquest any a Catalunya? Aquest és l’esperit del que presenta avui CiU

El que presenta avui CiU és intentar posar en un compromís el Govern espanyol. Amb l’apretada que hi va haver ahir als mercats, si es pot aconseguir el mateix a través d’un altre camí que li està oferint el PSC i que és igualment compromès amb Catalunya i que és igualment catalanista.

Quin camí és? si els diners són els que són…

Està dit en el Senat. No cal dir-ho d’una altra manera. És d’obligat compliment. I es voti el que es voti aquesta tarda, com que el Senat forma part de les Corts Generals, no eximeix a ningú de complir el que ja està votat. Per tant, les maniobres polítiques d’última hora tenen el valor que tenen i vostès els hi donaran el valor que vulguin. Jo no l’he escoltat en la seva prèdica matinal, i per tant estic en desavantatge perquè tampoc no he llegit cap diari aquest matí, però tinc el convenciment que des del dia que vaig parlar amb vostè i vaig dir el que vaig dir, fins avui no hem parat de moure fils per aconseguir que hi hagi el màxim consens i una acció positiva per aconseguir el resultat que es pretenia.

L’editorial material és posar el document que li acabo de posar a vostè i dir que si vostès no acompleixen estarien en una situació bastant injustificable

Discrepo de vostè. Comparteixo que ha agafat el tall de veu  tal i com està dit pot  donar…

No l’hem manipulat en absolut

Ja ho sé que no. L’entrevista va durar mitja hora. Es van dir moltes altres coses, i vam parlar de l’actitud del govern de Catalunya. Ide  l’actitud del senyor Mas.

I si ho proposa CiU, li pregunto?

Però a més a més estàvem dient que el Govern de Catalunya ens haurà de demostrar que ha arribat fins a les últimes conseqüències en la negociació. Ha triat la confrontació política perquè estem en campanya electoral.  Tinc el convenciment que si la nostra esmena, a banda de ser iniciativa dels 25 diputats del PSC  compta amb el vistiplau amb la resta de diputats del PSOE, si es votés fora del context electoral ja estaria lligada i ben lligada la sal.

Fugin vostès de la contesa electoral després de la promesa que va fer en aquest programa. Si busca el màxim consens, PP, ERC, ICV-EUiA la votaran a favor. Gent tan diversa com tots els partits que li dic. Aquesta esmena el que pretén és que els 1450 ME arribin aquest any a Catalunya, que és el que vostè ha defensat en aquest programa,  i em diu que votaran en contra!

Vostè ho ha dit. La nostra esmena el que pretén és que aquests 1450ME arribin a Catalunya aquest any. I no la volen votar.

No, aquesta és la de CiU

La moció que nosaltres hem esmenat perquè la volem votar, si ens accepten l’esmena estem al cap del carrer. És la paraula d’ells contra la nostra.

Per què és tan important per vostès aquesta esmena?

Tots els altres són actors externs. PP ha presentat una moció sobre el mateix tema  i que barreja tota la resta de CCAA, els governs locals i molta altra gent. Aquí és, posem-nos en el pla estrictament d’allò que el govern de Catalunya necessita i busquem el consens polític que ho faci possible, arrossegant els representants polítics que donen majoria parlamentària al govern espanyol. Al cap de 15 dies ho pactaran, i ho pactaran fora del context electoral.

Millorar relacions vol dir complir una part…

Començaran a acordar coses i es posaran d’acord. El dia que vam parlar vostè i jo que vam acabar fent un màster de pressupostos, jo li deia que pressuposin els 1450ME  a Catalunya i després ja veurem. I vostè deia que no.

Això no es pot fer

Sí que es pot fer, però no discutirem una altra vegada el que ja vam fer aquell dia.

Prudència comptable recomana no fer-ho. Per això es va disparar el dèficit del tripartit

No, no, no.

Per què es va disparar, doncs?

Perquè els ingressos van  caure

I estaven mal pressupostats

No, estaven correctament pressupostats.

No, perquè si no… Això és un altre tema

Efectivament, això és un altre tema. Els 1.450ME estan a l’espera de la confirmació de la liquidació i sabrem exactament quina és la quantitat. Mentrestant, aquesta xifra que voleja per l’ambient, el Govern de Catalunya el que hauria de fer és d’exhibir-la com un element   que forma part integrant dels seus drets, i exigir-la. La forma no és ara amb aquesta moció d’avui a més a més rebutjant una esmena del PSC…

Per què és tan important l’esmena?

Perquè li serveix en safata a CiU, igual que va passar amb l’Estatut, que després el TC va tombar, amb els vots del PSOE, que permeten que sigui una moció guanyadora. Si no, és molt possible que no es guanyi. Si no es guanya…

Aquesta moció compta amb el vistiplau del PP, ICV, ERC… i sembla que el que demana i exigeix és que es compleixi aquest any. Per què vostès han d’introduir aquesta esmena?

Perquè aquesta és la lògica dels equilibris parlamentaris, justament del que es tracta és de fer que les mocions puguin ser guanyadores fruit de la negociació parlamentària.

Per què volen l’esmena?

Perquè volem que es guanyi, que guanyi Catalunya, i no volem que es faci electoralisme amb això. Aquesta és la qüestió. És així de simple. Cadascú opinarà el que voldrà. En la lògica parlamentària, igual que ha passat en el Parlament de Catalunya diverses vegades, un afluixa per un costat, l’altre per un altre i al final…

Per què cal afluixar amb aquest tema si semblava que estàvem tots d’acord? 

El que es tracta no és d’afluixar, és de guanyar. Per aconseguir que passi el que ha de passar.

Per què no poden vostès votar la moció de CiU tal i com està?

Perquè ens sembla que és millor per Catalunya, i ho diu el PSC que és un partit que té una trajectòria catalanista inequívoca. El que s’ha de fer és acostar posicions i aconseguir que la moció sigui guanyadora i això li dóna més força.  Alguns altres opinaran el contrari, cadascú en el seu nivell, però aquí ja no puc afegir cap argument.

Què és el que la fa guanyadora, negociació sense un dia concret?

La que la fa guanyadora és el segon punt, és un pas més respecte a la moció de CiU. Porta això a la Comissió bilateral i situa l’acord en aquesrta Comissió, que és el que diu la disposició addicional transitòria de la Llei. Si això es fa estem al cap del carrer, perquè es tracta d’això.

Això s’aconseguirà abans de finals de l’any?

Espero que sí. No està dintre de les meves facultats. A les meves facultats hi ha moure tots els fils possibles perquè els diputats del PSOE, juntament amb els del PSC, facin pinya per una opció guanyadora que ha de significar aclarir el panorama respecte al fons de competitivitat.

Què sentirà vostè sent membre del PSC quan aquesta tarda, sense que s’hagi aprovat la seva esmena, voti en contra de què rebem els 1.450 ME abans de finals d’any?

No sentiré res especial. Abans hauré escoltat la diputada que defensarà la nostra esmena, carregada d’arguments, a favor de què s’hi sumin els altres. Tindré la tranquil·litat d’haver fet el que havia de fer fins a l’últim moment. Li asseguro que dormiré tan tranquil com la nit que acabo de dormir.

Per què se suma ERC, ICV i el PP?

Cadascú per raons diferents. PP, perfectament confessables. Els altres partits, més minoritaris, i amb un o dos diputats, aporten el que aporten, amb tots els respectes. Amb l’admiració cap a aquests dos partits.

Si no veiessin que això no és una fórmula bona per lograr-ho, no ho farien.

El test parlamentari s’aconsegueix amb sumes de diputats i diputades.  La suma que aporta el PSC i proposa que aporti el PSOE és el que fa l’esmena guanyadora. CiU vol posar en compromís al govern espanyol o vol realment cobrar aquests diners?

Poden ser les dues coses.

Al revés. Per cobrar aquests diners, ha d’ajudar el govern espanyol en la seva lluita per no desequilibrar.

Vostès van ajudar el Govern espanyol, i va acabar Castells enviant una carta a Salgado.

Una cosa no té res a veure amb l’altra. Subscrivim la carta de Castells. Que és el que hauria d’haver fet el conseller d’Economia i haver anat als despatxos de Madrid a exigir el compliment del que deia aquella carta. Són coses diferents.

No ho ha reclamat bé aquest Govern els diners a Madrid?

Jo crec que no. En els propers dies, quan passin les eleccions, començarà una fase negociadora més positiva. Cregui’m que d’aquí un mes o dos podrem tornar a parlar.

Per què hem de dependre de les eleccions?

Això és el que jo em pregunto. Per què hem de situar les coses en un punt que si no haguessin eleccions, ja estaria?

El PSOE ha dit que no pagarà res aquest any.

El PSOE no ha dit res.

Ho ha dit Salgado.

Salgado és el Govern d’Espanya. Jo crec que després de les eleccions començarà un procés de negociació perquè el Govern de la Generalitat pugui fer el pressupost que diu que ara no pot fer. Però no insistim, les coses són com són. Ja li he dit tot el que li havia de dir.

Si s’aprovés l’esmena, el PSOE donaria suport?

Sí, i tant.  Així ho van acordar ahir els diferents diputats en la reunió que van tenir.

Estarem pendents de què passi aquesta tarda

Que quedi clar que em té a la seva disposició, encara que sigui per rebre algun clatellot.

Si voleu escoltar-la cliqueu aquí.