Pròleg a FGC. Vint-i-cinc anys portant-te endavant. Barcelona, FGC, 2005

Autogovern i ferrocarrils. Autogovern i tantes altres coses.

Volíem l’Estatut com a símbol de llibertat, com a penyora d’identitat, com a eina per a la construcció del futur.

Els anys 1978 i 1979 van portar la Constitució a Espanya i l’Estatut a Catalunya. Uns mesos abans s’havia restablert la Generalitat.

Fou la Generalitat restablerta que es va fer càrrec de les competències en matèria de ferrocarrils de via estreta i qui es va ocupar de crear l’empresa Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. I fou la Generalitat estatutària qui es va ocupar de fer-la rutllar i fer-la créixer.

Per això autogovern i ferrocarrils són dues històries paral·leles, però no són trens que vagin per vies separades. Són trens d’un mateix comboi, són vies entrellaçades permanentment.

Passats vint-i-cinc anys podem parlar d’una història d’èxit, d’eficàcia, d’excel·lència, de modernitat. Podem parlar d’una gestió molt positiva d’una herència degradada. Aquest llibre fa un balanç entenedor, sintètic, didàctic d’aquesta trajectòria empresarial i de tots els camps d’activitat, de servei i de negoci explorats per l’empresa.

Però ara ha arribat l’hora de la veritat, l’hora d’un gran canvi, d’un salt endavant, d’un canvi d’escala. Ja no es tractarà només de gestionar l’herència rebuda, es tractarà d’abordar noves fites, d’estendre el camp d’operació, d’explorar nous mercats, de crear noves línies, d’incorporar-ne d’altres, de gestionar-ne encara unes altres. Vivim moments d’un gran repte empresarial i alhora el moment decisiu per encarar el futur del transport ferroviari integral a Catalunya, de passatgers i de mercaderies.

Respondre a aquest repte serà el millor homenatge als pioners del ferrocarril, als homes i les dones de Ferrocarrils de la Generalitat, i el millor servei als catalans i catalanes.

Ferrocarrils i autogovern. Vet ací un balanç de vint-i-cinc anys, vet ací un repte per al futur. Aquest llibre estableix un balanç i insinua un programa.

Ferrocarrils de la Generalitat  es disposa a encarar el futur com una eina rellevant del Govern de Catalunya, expressió màxima amb el Parlament del nostre autogovern, i des de l’empresa estem disposats a ser-ne, continuar sent una de les proves del nou, un element de contrast del seu sentit polític i pràctic.