Pròleg a Jaume Casademont. Identitat i compromís. Girona, Fundació Jaume Casademont, 2007

Aquest llibre acredita l’afecte que desperta en Jaume Casademont en tots els camps de la vida on va desplegar la seva activitat i la seva personalitat. En primer lloc, no cal dir-ho, en l’esfera familiar. Molts no en podrem saber mai del tot la intensitat i la profunditat. Només la Teresa i les filles, també els néts, ens en poden transmetre una part; la intensitat de l’afecte, de l’estimació, de les emocions que va desvetllar i desvetlla. La capacitat per travar un grup al voltant del nucli essencial format per ell i la Teresa, la voluntat de teixir solidaritats, de trenar lligams, de promoure valors i de compartir-los, de definir amb exigència els camins per a la gestió d’un patrimoni familiar construït amb esforç, treball i tenacitat.

La visió agosarada i emprenedora, la mirada d’horitzó ampli a nous mercats, noves tècniques, nous productes; la implicació en recerca i desenvolupament del seu grup empresarial. Amb agosarament i prudència. Mirant el futur amb ambició, però pensant en els orígens amb realisme. Volar alt i mantenir la capacitat de tocar de peus a terra. És el segon camp que aquest llibre ens presenta. El de l’activitat emprenedora; sempre sobre sòlides bases familiars. Aquí es lliguen amb eficàcia els dos terrenys esmentats; el nucli familiar, en graus diversos, i l’activitat empresarial. La capacitat tan ponderada pels seus amics i pels seus competidors de créixer i fer gran un grup nascut de l’esforç personal, gairebé artesanal, d’una família i després de dues persones. La descoberta d’aquestes oportunitats, després d’haver fet un breu recorregut auxiliar per alguns despatxos.

En Jaume va saber sortir de les inèrcies dels despatxos. Va portar aquest sentit de les coses a la vida política. Una dedicació a la política sota paràmetres, avui, molt poc freqüents: les prioritats polítiques supeditades a la prioritat de crear riquesa i als valors del consens, l’entesa i el pacte. La política al servei abans d’un projecte compartit que al servei d’un partit. La política per construir i teixir les solidaritats necessàries per fer un país. El camp parlamentari li negava més d’una vegada aquests principis, que va poder desplegar amb plenitud a la Universitat.

Aquí sentia com  podia començar a tornar a la societat el que la societat li havia donat. Construir l’edifici d’un nou projecte universitari al servei de les terres de Girona; lligar universitat i empresa, recerca i coneixement. Ho va fer i se’n va sortir. Va viure els moments culminants del projecte universitari gironí i segurament els més creatius, els més engrescadors, els que li donaven més vida, els que combinaven esforç i gratificació, sofriment i satisfacció. Va ser pedra fundacional. I, sobre aquestes pedres, va néixer una universitat de pedra picada. De cos robust, de pedra de Girona,i d’ànima sensible,d’ambició acadèmica de vocació universal. No en va tenir prou i va arrossegar família i col·laboradors a l’aventura de l’esponsorització esportiva. Ell va fer la transició d’un nom comercial, que es podia cantar des de la grada a un nom comercial que no es podia cantar des de la grada i que fou substituït pel trisíl·lab GI-RO-NA.

Aquest llibre ens posa davant d’una evidència. En Jaume Casademont viu en nosaltres. Les persones un cop traspassades sobreviuen només en la seva capacitat de viure en els altres.

En Jaume Casademont, se sobreviu a si mateix en nosaltres. Viu en tots nosaltres i hi viurà sempre. És així com es tanca el cercle definitiu que ens recorda que és la vida i no la mort el que compta.

Tenim, doncs, a les mans un llibre ple de vida, de moltes vides, de molts amors.