Entrevista  al programa “El matí de Catalunya Ràdio”

És conscient que apareix en algunes de les converses dels fulls desclassificats del cas Pretòria?

Els he vist, els he llegit i tinc opinió. On surto jo queda clar que no hi ha cap tracte de favor, pot haver una insistència per part d’algú, dos correus electrònics que no tenen resposta. Hi ha gent que pretenia fer duros a quatre pessetes i en alguns casos se’n van sortir. Però, pel que fa al Govern de la Generalitat, els seus consellers i el president de la Generalitat, ha quedat clar que no som corruptibles. El fet de voler tenir tractes de favor sap que, per mi, sortirà per la porta per davant.

En quines obres demanades pels imputats del cas Pretòria se’n van sortir?

A mi em consta que en cap. Obres que el Govern de la Generalitat hagués d’adjudicar a empreses que jo sàpiga vinculada a aquesta trama no n’hi ha, almenys en el què afecta a l’empresa que jo conec que és GISA.

Una requalificació de terrenys d’un ajuntament ha de passar per la seva conselleria…

És veritat que hi deu haver alguna empresa que en algun moment ha obtingut obres de la Generalitat, però, sense cap intermediació, complint la normativa del mercat. L’urbanisme té tot un conjunt de tràmits que comencen sempre a l’ajuntament: aprovació inicial, provisional i definitiu. En tots els expedients urbanístics que jo conec no hi ha cap ombra de dubte, en passen 5.000 d’expedients cada any.

Li puc llegir una conversa del sumari sobre la possible permuta a la seu del DASC?

Si es refereix a un que surt un tal Quim, li puc dir que no sóc jo. És una altra persona, del propi redactat se’n desprèn que no sóc jo. Pel que fa a la permuta de l’edifici del Fòrum, a hores d’ara jo no hi he intervingut ni mig minut.

Dia 7 de maig de 2009, Casamitjana li diu a Prenafeta que ha tingut una conversa amb el conseller Nadal i que li ha dit que investigarà si és un problema entre departaments o per pressions sindicals . Aquest és vostè?

Si diu el conseller Nadal sóc jo. A mi el senyor Prenafeta em truca un dia i em diu “rebries a Casamitjana?” i li dic “i tant”. No li caldria acudir a Prenafeta perquè jo el rebés, perquè jo rebo a tothom. Aquest senyor em planteja una única cosa, que és que vol vendre uns terrenys i jo l’adreço a l’Incasòl que és qui compra i qui ven. El fet de tenir intermediaris o de tenir assessors  als empresaris els encareix la gestió, però no els facilita res afegit. La meva obligació és rebre a tothom: a mi només que em truqui un ajuntament, una empresa, una enginyeria, un particular, etc. jo rebo a tothom. En una setmana o en un mes, tothom és rebut.

14 de maig, Casamitjana li diu a Prenafeta que ha parlat amb Pericàs i li diu que han parlat d’un refredament del tema a causa de la consellera Capdevila. Diuen que cal una reunió entre el conseller Castells i la consellera Capdevila. Prenafeta li diu que prepararà un escrit pel conseller Castells perquè li demani a Capdevila que se solucioni aquest tema. Sap si n’han parlat?

Pel que jo sé d’aquest edifici, crec que Castells ho ha explicat molt bé. Aquest edifici va ser ofert a la Generalitat, si a la Generalitat li hagués interessat l’haguéssim comprat. Per què no li va interessar? Perquè l’edifici era per col·locar-hi aquesta conselleria i l’edifici va ser dissenyat per posar-hi un hotel. Per molt que hi intervinguessin un i l’altre, si no interessava no es comprava. La trama o qui sigui pot pensar que pot moure fils, però un no s’embolica si no es deixa embolicar. El Govern compra, ven o aprova en funció de l’interès públic, no per l’interès de persones o del seu lucre personal.

Dia 15 de maig de 2009. Casamitjana li diu a Prenafeta: en Quim ha parlat amb el seu contacte i el tema està aturat en un calaix. Casamitjana i Prenafreta parlen de fer una acció més amunt dels consellers.

Aquí puc assegurar que no sóc jo el tal Quim.

Podria ser Joaquim Llach, secretari de finances del PSC? Qui creu que és?

No ho crec. No ho sé.

Què hi ha més amunt dels consellers?

Només hi ha el president de la Generalitat de Catalunya que com ha quedat molt clar, meridiarament clar, no era una persona que fos ben vista ni per Luigi ni pels seus socis.

La frase textual és “Montilla no ens dóna res, és millor que guanyi el Mas aquest que ens donarà més coses”

Jo trobo que és lamentable i trist que dos personatges com aquests es posin a la boca, tant el president de la Generalitat com el cap de l’oposició.

Dia 15 de maig de 2009, a les 19h, una hora més tard. Casamitjana torna a trucar a Prenafeta i li diu que se li havia oblidat comentar-li que la reacció del Quim potser perquè era poc incentivadora la pasta. Prenafeta diu que és qüestió de preguntar els %. Casamitjana diu que és molt difícil fer-ho per telèfon. Prenafeta li diu que li digui al Quim si s’ha de fer un esforç complementari. Casamitjana diu que la propera vegada que parli amb ell diu que li farà aquesta suggeriment. Prenafeta li recomana que no parli de %.

Aquest Quim no sóc jo. Hi ha fonts jurídiques que ja m’han informat que no sóc jo i no sóc jo qui ha de poder dir qui és. Amb la meva trajectòria de 32 anys ocupant càrrecs públics, mai ningú ha pogut fer cap tracte amb mi de favor i els que ho han intentat han rebut un cop de porta als nassos. Perquè sé molt bé quina és la meva funció, la meva responsabilitat, li asseguro que no sortiré de la política ni més pobre ni més ric del que he tingut per via familiar, no seré més ric no pas pel què jo hi hagi afegit. Jo sóc igual que l’Antoni Farrés, que un dia es va trobar un senyor que li portava diners al despatx i va trucar a la policia i el va denunciar. En el meu cas, això no m’ha passat, però qui pugui haver dit alguna cosa jo l’he fet fora i li he dit que no torni mai més.

Acabem de parlar amb Maite Carol de l’Ajuntament de Santa Coloma. Creu que Parlón ha fet net mantenint el secretari que també apareix al sumari del cas Pretòria?

No ho sé, aquest aspecte el desconec. Si sé una cosa, els interventors i secretaris d’ajuntaments són càrrecs d’habilitació nacional, excepte si són interins. Normalment són persones que tenen per funció donar fe o intervenir segons els casos de la legalitat de les accions que emprèn una administració concreta. Han de ser la garantia que no s’allunyen de la legalitat. Jo he tingut secretaris i interventors a l’ajuntament de Girona de primeríssima categoria, que bona part del meu èxit és d’ells. La funció de la interventora és fer advertiment d’il·legalitat quan hi ha una il·legalitat, si ella ho va fer és perquè creia que era així.

Se sap qui és aquest Quim?

Sí que se sap, hi ha un diari que a partir d’aquest passatge m’ho ha encolomat a mi. Els altres diaris han passat de puntetes i saben que el que està en boca de persones que són imputats del cas s’ha de posar en quarantena sempre. La presumpció és que no sigui jo, si normalment es parla de mi com a Nadal o conseller Nadal, persones que no m’han dit mai Quim les poques vegades que ens hem vist. Amb el senyor Prenafeta només hi he dinat dues vegades a la meva vida, l’última vegada que va ser el 1985 a Estrasburg en un viatge amb el president Pujol

Qui va pagar aquest dinar?

El Govern de la Generalitat, jo no. Hem filat prim avui i hem matisat bé on és vostè i on no és vostè. Ens cal saber qui és i sobretot, ens cal saber si el Govern ha aprovat algun dels projectes que volia fer la trama de Pretòria.

Vostè diu que potser alguna requalificació s’ha fet però sense cap tracte de favor. El que queda clar és que del president Montilla no han pogut treure res…

I dels altres tampoc.

Si voleu escoltar-la cliqueu aquí