Pròleg a La Principauté de Catalogne et le Comté de Roussillon,  de Michel Antoine Baudrand. Barcelona, Institut Cartogràfic de Catalunya, 2005

 En el període comprès entre la guerra de separació (1640-1659) i la Guerra de Successió Catalunya fou l’escenari freqüent de guerres entre les Monarquies francesa i Hispànica. El territori de Catalunya era successivament ocupat per uns o altres exèrcits seguint l’evolució dels fets de guerra. Les batalles es confonien amb la vida i sovint hi interferien trencant la vida quotidiana. La sola presència dels exèrcits en el territori era ja un factor de confusió i tensió, marcat per la necessitat de viure del territori i en el territori. Les parròquies, les esglésies, els castells, els ports, les collades, les rutes, els pobles i poblets, les masies, adquirien així una rellevància estratègica vinculada a aquests objectius militars.

Barcelona, Roses, Tortosa, Hostalric, Palamós, Girona, Castellfollit, Lleida, Tarragona, i per altra banda Colliure, Perpinyà i Mont-Lluis, apareixen singularitzats il·lustrant els perfils de les fortificacions i la seva àrea d’influència i atorguen un valor afegit al mapa de Baudrand, dedicat al duc de Noailles que tanta rellevància tingué, ell i la seva família en molts dels fets de guerra del tombant dels segles XVII i XVIII a Catalunya.

La visió estàtica, fixa, del territori al servei de la informació geogràfica de les necessitats militars, no pot ocultar en la fredor de les dades referencials, tota la vida que s’acumula en aquest país atapeït de noms de lloc.

Tants noms de lloc com noms de vida. Tantes vides, de tants segles modelant una geografia que acredita una profundíssima, densa, petjada humana, en una matriu natural transformada per l’acció dels homes durant segles i segles.

L’Institut Cartogràfic posa novament a l’abast edicions facsimilars d’exemplars de cartografia de la Cartoteca de Catalunya, que il·lustren el passat i aporten un valor afegit al present d’un país civilitzat i culte que sap trobar el punt just, dialèctic, entre el passat, el present i el futur.