begur.socialistes.cat núm. 2,  2010

L’any que comença neix ple de riscos, ple de compromisos, amb anunci de cites electorals, i amb un feix de bones oportunitats si som capaços d’analitzar el moment present i mostrar la cara més compromesa, més ferma, més activa, més optimista del socialisme democràtic a Catalunya.

1. L’agenda diària

Ens caldrà en primer lloc insistir en la sortida de la crisi. Continuar l’acció del Govern que ja fa més d’un any i mig que ha situat aquest tema en el cor de les seves polítiques. L’opció del Govern és respondre a les qüestions més urgents i treballar per la creació de riquesa, per frenar la destrucció d’ocupació, per activar tots els ressorts que facin possible tornar a crear ocupació i de qualitat. En aquest sentit ens cal mostrar-nos confiats i expressar la ferma voluntat d’alçar el cap i sortir-ne. No es tracta, és clar, d’un acte de voluntarisme. Es tracta de ser capaços d’activar els ressorts que poden moure les energies i la capacitat de treball, els valors, que sempre han caracteritzat la nostra societat.

2. La crisi moral

Haurem d’abordar també el desànim, la desafecció, el descrèdit de la política. Haurem d’actuar contra les actituds negatives, contra el victimisme,contra la dramatització pessimista, contra els instints destructius, contra les actituds que impedeixen la necessària regeneració cívica i moral. Cal un autèntic programa regeneracionista des de l’exemplaritat i el compromís. Des de l’exemple que tant sovint ha donat el municipalisme socialista capaç de conduir un programa de desvetllament de les energies dels pobles i de les ciutats d’aquest país. Quan es desferma la incomprensió i la ingratitud cal reivindicar justament el compromís generós i altruista de milers d’homes i dones, regidors i regidores, alcaldes i alcaldesses que han fet del seu compromís amb la col·lectivitat el nord principal de les seves vides.

3. La cohesió social

En aquest marc de crisi els socialistes hem de treballar per mantenir i aprofundir la cohesió social. És la condició imprescindible per mantenir un alt nivell de convivència i de solidaritat. La virtut més bàsica del civisme és justament la convivència ciutadana i la solidaritat que han atorgat a Catalunya una gran capacitat d’integració i una bona dosi de generositat col·lectiva.

4. L’agenda política

La resposta política a aquests reptes no pot néixer de la política mateixa ha de sorgir de la voluntat popular, de la connexió entre el compromís cívic i el compromís polític. S’ha de bastir amb les contribucions del poble i dels representants del poble que ha n d’interpretar els seus anhels i exercir la sobirania delegada pel vot fins a tornar a la plena connexió entre uns i altres.

És el guió que ens ha anat proposant el nostre Primer Secretari i President de la Generalitat en successives intervencions, des del diumenge 22 de novembre a Maià de Montcal en els actes en memòria d’Ernest Lluch. El President ens recordava, i ens ho ha anat recordant, que la fermesa dels socialistes s’ha d’orientar a lluitar contra la crisi, com dèiem, i a refermar el compromís amb l’Estatut i l’autogovern, liderant i conduint la resposta de Catalunya, des de la centralitat i interpretant aquesta centralitat com el gruix de la resposta a les febleses i als atacs que es podrien formular contra l’autogovern de Catalunya.

És la síntesi entre la resposta política i la governació consistent. L’acció de Govern per lluitar contra la crisi i per respondre a les expectatives de la ciutadania que reclamen una guia, un lideratge, un esforç per alçar el cap. La resposta a la crisi ha de significar prioritzar constructivament l’atenció a les dificultats, la regeneració del teixit productiu, la devolució de les seguretats i les confiances perdudes.

Ens cal radicalitzar les actituds. Exemplaritzar la societat, ser exigents i autocrítics, eradicar l’exhibicionisme i la petulància, reforçar l’austeritat, la modèstia i la humilitat.

Subratllar el valor de l’esforç, del treball, de la capacitat de renúncia, de la voluntat d’estalvi.
Escoltar molt i parlar més. I respondre, així, de forma exigent al que ens ha de portar a ser el centre de la vida política catalana i renovar el compromís amb la governació del país, la propera tardor.

PUBLICAT A: http://www.socialistes.cat/psc/Territoris/Begur/Actualitat/Noticies/begur.socialistes.cat-febrer-2010