El Punt Avui

Dimarts 17 de maig es va presentar, a la capella de Santa Àgata de Barcelona, a la plaça del Rei, el llibre de Rosa Congost Les lliçons d’història. El jove Pierre Vilar (1924-1939), publicat per L’Avenç. Hi van intervenir Joan Roca, director del Museu d’Història de Barcelona, Josep M. Muñoz, director i editor de L’Avenç; va fer la presentació el professor Josep Fontana, i l’autora va cloure explicant la gènesi del llibre i els seus objectius i propòsits.

La solemnitat gòtica de l’entorn va posar un teló de fons adequat a la importància de l’acte, que va concentrar una bona colla d’historiadors i amics, sempre atents a la captivadora i estimulant història intel·lectual i a la biografia del gran historiador nascut a Frontinhan el 1906 i mort a Saint-Palais el 2003.

Com i per què va arribar Vilar al seu gran llibre sobre Catalunya, és el punt de partida de Rosa Congost per presentar-nos un itinerari intel·lectual i biogràfic, la gènesi d’un pensament, l’elaboració i construcció d’un lligam indestriable entre la vida mateixa i l’ofici, la passió, l’exercici de la història.

La feliç circumstància de la conservació de la correspondència entre Vilar, la seva germana Maria i la seva tia Françoise, i més endavant, amb la seva companya i esposa Gabrielle Berrogain, ha permès Rosa Congost fer parlar Vilar i encadenar un itinerari iniciàtic que recull fragments de memòria i reflexions històriques al fil del mateix procés formatiu.

El mèrit és saber preguntar primer i saber fer parlar després aquesta documentació per teixir una biografia intel·lectual en construcció des de l’adolescència fins a la maduresa, des de 1924, quan estudiant a París comença la correspondència fins a 1939, data a partir de la qual Vilar s’orienta definitivament  cap a la història i cap a la història de Catalunya.