El Punt Avui

Amb peu de 2018 el departament de justícia de la Generalitat ha editat per iniciativa del Memorial Democràtic el volum: Torneu-nos el paradís. Poesia catalana de guerra (1936-1939). Maria Campillo ha tingut cura de l’edició i ha escrit el pròleg que ens condueix pel món de la producció literària en temps de guerra. La professora Campillo ha fet una tasca ingent de recopilació i edició antològica de textos vinculats a l’època de la guerra i la revolució en el camp dels contes i les narracions breus i en el de les cròniques del front i acaba de veure reeditat el seu llibre Allez!, Allez!, Escrits del pas de frontera, 1939 (L’Avenç, 2010, 2019), amb la incorporació d’un índex onomàstic i toponímic i un mapa de les rutes de l’exili, que li atorguen una actualitat i una utilitat reforçada.

La producció poètica recollida abasta els noms més coneguts de la poesia catalana compromesa amb la lluita antifeixista i incorpora els noms d’autors menys coneguts que en la dramàtica circumstància de la guerra van fer de la poesia una eina d’afirmació personal, patriòtica i emocional. El sistema de plataformes literàries ben consolidat de l’any 1938, explica Campillo, va situar la poesia a l’esfera pública de recitals diversos, de revistes com Amic, Abril o Meridià, o sovint i  en emissions radiofòniques.

L’antologia s’estructura en tres apartats: 1, la guerra i els combatents; 2, la rereguarda i 3, les brigades internacionals. En el primer capítol,  l’adéu del soldat, el front i la mort del soldat esdevenen apartats punyents, nostàlgics i dolorosos, que evoquen en estils variats moments concrets de poesies que tematitzen aspectes diversos de la guerra.

Un llibret de butxaca, ple de suggeriments delicats o dramàtics, de la poesia de guerra que atèn «la funció combativa, l’emotiva i la cohesiva» i que connecta amb la tasca dels Serveis de Cultura al Front.