Col·laboració en el llibret Rotary Club de Girona. 1980-2010 30è aniversari. Girona, Rotary Club Girona, juny 2011

Els trenta anys de vida del Rotary Club de Girona són una bona oportunitat per a ponderar l’aportació continuada del premi Manel Bonmatí.

Girona ha esdevingut cada cop més una ciutat de novel·la. Tema de creació literària; narrativa, assaig, poesia, ficció són gèneres que s’han prodigat amb la ciutat com a matèria. Les antologies i els atles literaris fan la síntesi d’aquestes aportacions, les referències per tal de calibrar amb justesa la importància del fenomen que esmentem. No cal dir que en el segle XX hi ha cims singulars que marquen moments culminants i que, com el llibre de Josep Pla sobre la ciutat, són potser irrepetibles.

Sovint, però, ens sorprèn com nous autors fan dels escenaris gironins el context necessari per al desplegament de les seves qualitats literàries i creatives, i si bé és difícil que desvetllin les mateixes emocions que el text de Pla no és menys cert que comença a haver-hi un gruix molt notable d’autors contemporanis que reforcen l’imaginari col·lectiu de la ciutat.

Passa també amb el gènere periodístic, però potser d’una manera menys notable i rellevant. La proliferació d’articles de premsa, el fet mateix de l’existència de dos diaris a la ciutat i escadusserament durant uns mesos tres, dóna un to de normalitat al periodisme d’accent local i defuig la singularitat de les peces d’alt valor afegit que no són gaire freqüents. No es tracta de desmerèixer el gènere; vull només dir que els alts cims de la literatura conreats en moments diversos i recollits com a moments estel·lars de la vida cultural de la ciutat no tenen encara el seu parió en el terreny de la literatura periodística, en part perquè de l’estricta quotidianitat en descomptem el valor literari. No hauria de ser així i aquest és el camí que va voler assenyalar el Premi Bonmatí des del primer any de la seva convocatòria. Es tractava de rescatar de l’oblit i de rastrejar en la multiplicitat de la premsa els testimonis literaris en el món de la premsa que atorguessin valor de crònica, d’article a la nostra ciutat. El balança és clar i el compendi dels articles premiats acredita una trajectòria que justifica sobradament el premi. Caldria, això sí, garantir que de la continuïtat de la convocatòria se’n desprengui una qualitat creixent i una universalització més àmplia per tal d’assegurar que Girona transcendeix les fronteres estrictes dels seus murs de paper i conquereix, pel camí de les emocions, els grans rotatius d’aquí i de fora com a just reconeixement dels valors d’una ciutat feta per generacions.