Entrevista al programa “El món a RAC1”

110217_Quim_Nadal4

Resum

El líder del grup parlamentari del PSC ha defensat que “l’acord de finançament diu que el pagament del fons de competitivitat ha de ser dins d’aquest any” i ha negat que “hi hagi lletra petita” que justifiqui que no es pagui fins el 2013. L’ex conseller de Política Territorial també ha recordat al Govern que “no es pot posar en risc l’economia de les comarques gironines” després que Ryanair hagi anunciat la supressió de 18 rutes de l’aeroport de Girona.

Joaquim Nadal, president del grup parlamentari del PSC, també ha dit que:

– “Avui hi ha un anunci,

[…] que diu que […] endarrerirà fins el 2012 o 2013 […] la posada en servei de la presó de Figueres, que estava prevista per d’aquí a tres mesos. Si aquest estiu, a la Model, hi ha un motí per sobrecàrrega de persones acumulades […] què direm?”

– “Amb una presó feta, acabada, a punt, que l’únic que li falta és posar en marxa, l’estalvi respecte la greu situació econòmica que es diu que té el govern de la Generalitat és no posar en marxa la presó? […] És aturar el programa dels ordinadors a l’escola? […] O tancar Cardiologia al Trueta de Girona?”

– “Algú recorda que vam estar durant tot el procés de la campanya electoral amb una vaga dels treballadors de FGC dia sí, dia també? Era […] per la retallada del 5% del sou. […] Fer evident amb una vaga la crisi econòmica de les finances de la Generalitat, era amagar la crisi econòmica? O ja s’havia dit, del dret i del revés que calien retallades? O que el conseller Castells no ens va fer fer una retallada del 10% a mig any 2010?”

– “Si l’escenificació de la retallada anunciada pel conseller [Mas-Colell] a tot el govern de la Generalitat de Catalunya, es va esceneficant a pessics, i es va anunciant a trossets, ordinador a ordinador, escola a escola, servei a servei, i apareixen criteris polítics, […] comença a aparèixer un sentit d’alarma respecte una manera d’enfocar la crisi econòmica que ens diu: ‘ens ho han deixat tan malament que no tenim més remei que fer això’. I això és el que nosaltres discutim.”

– “Les xifres són les mateixes. L’equip econòmic que les fa és el mateix, excepte el conseller i el secretari general. Les xifres, amb el pla d’ajust que ha entregat en el rei d’Espanya el senyor Mas, i al president Zapatero, són les mateixes.”

– “L’estat, pel que fa a les inversions, ha fet una retallada més brutal que la que ha fet, a dia d’avui, el govern de la Generalitat de Catalunya. Nosaltres ens vam assegurar de tenir finançament privat per les grans obres en marxa. I el govern de la Generalitat […]no aturarà cap gran obra perquè hi ha vinculat un finançament privat del sistema financer català.”

– “Tots els bancs catalans li diuen al conseller Castells que en faci més [de bons].”

– “No fabriquem números que no corresponen. […] El dèficit està comptabilitzat a l’euro.”

– “No diguis que tots 11.000 [milions d’euros que necessita la Generalitat] són necessitats de tresoreria del 2011.”

– “[Les necessitats de tresoreria del govern d’Entesa i del govern de CiU] són les mateixes.”

– “No sé què diu Zapatero [respecte el fons de competitivitat]. […] L’acord de finançament diu que [el pagament] ha de ser a any vençut dins d’aquest any. No hi ha lletra petita. No és veritat. S’ho estan inventant. No hi ha cap excusa per no pagar a l’any. I nosaltres serem al costat de qui hem de ser, que és el govern de la Generalitat de Catalunya.”

– “L’únic que no és acceptable és dir que ‘com que esteu dient que els comptes que nosaltres fem, els estem magnificant, en realitat esteu amb el PSOE i contra Catalunya’. Però si a l’endemà el PSOE puja a dalt d’una cadira i aplaudeix els comptes de la Generalitat, el senyor Quico Homs, portaveu del govern, el mateix que ens posa com a traïdors a la pàtria al costat del PSOE, aplaudeix el PSOE perquè el PSOE l’ha aplaudit a ell. Què cony és això? És espectacular!”

– “La gran victòria de la reunió Mas-Zapatero hagués estat sortir amb els 1.450 milions del fons de competitivitat. I aquest és el problema que hi ha ara mateix damunt de la taula en una negociació que serà dura i difícil i en què nosaltres direm ‘no hi ha lletra petita’.”

– “Qui ha demanat ser ajudat i està actuant per no ser ajudat és el govern de Catalunya. […] La iniciativa i la responsabilitat la té qui governa.”

– “El gran mèrit dels dos governs de progrés és haver aconseguit que Catalunya tingui avui una dimensió del seu parc d’infraestructures físiques que comença a ser raonable.”

– “Jo, si [el conseller Recoder] no ho hagués penjat [les incidències a FGC] abans al blog, al Twitter, les notes de premsa i una nota oficial explicant-ho a Transmet, ATM i a tothom a qui ha d’informar, no ho faria. Em sembla que la veu del conseller s’ha de convertir en una veu universal a tot l’àmbit dels usuaris possibles, no només una xarxa social.”

– “A mi em sap greu tenir la sensació que, entre tots, estem entrant en una deriva que incrementa la desafecció.”

– Sobre Ryanair: “No es pot posar en risc una cosa que representa un valor afegit per l’economia gironina d’un valor de 200 o 300 milions d’euros. […] Que és una companyia que juguen molt a posar-te entre l’espasa i la paret? Sí. […] Amb això no hi hem d’estar d’acord.”

– Sobre la polèmica pel nomenament del germà de Felip Puig al Servei Meteorològic: “En el cas del Manel Nadal, és militant del meu partit des d’abans que ho fos jo. És expert en infraestructures des d’abans que ho fos jo. El Manel Nadal té un problema i és que té un germà gran que és en Quim Nadal. Això l’ha de penalitzar? Jo crec que no. El senyor Puig ens va interpelar per aquests nomenaments. I ara jo dic que no tinc cap problema amb el nomenament del germà del senyor Puig si no fos que li he de recordar els problemes que va tenir amb els nomenaments del president Maragall o del president Montilla.”

– “Si hem d’avaluar les capacitats de la gent en un país petit, familiars de familiars, la llista serà inacabable. Ara, es poden cometre moltes injustícies.”

– “Com que no voto a Barcelona, no em pronunciaré. […] Espero que acabi bé.”

Si voleu escoltar-la sencera cliqueu aquí.