Resum de l’entrevista al programa “El món a RAC 1”

El Conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha assegurat que “Catalunya tindrà un nou model de peatges en el que es pagarà en funció de criteris d’incentiu de mobilitat”. Nadal ha matisat així l’anunci del vicepresident Carod Rovira prometent que alliberarà Catalunya de peatges abans de finals d’any. Nadal, de fet, ha dit que “a Catalunya hi continuarà havent peatges sempre”.

– “Tota la intervenció de la tarda, que

[José Blanco] em va enviar per correu electrònic abans que la fes, és una exposició de caràcter general que tracta de la situació econòmica de l’economia espanyola en relació amb l’economia europea, tracta del pla d’ajust i de les mesures que intentarà implantar en el seu ministeri per reduir despeses i contribuir a la reducció del dèficit.”

– “A la tarda va estar molt ponderat i, al matí, el que havia de dir, si el punxaven, era complir la disposició addicional tercera de l’Estatut, però, si baixen les xifres absolutes de la inversió, la baixada a Catalunya serà proporcional.”

– “Les retallades que farà el govern afectaran diferents àmbits de la despesa. Un d’ells, el de la racionalització administrativa, la de determinades obres, la de les despeses corrents i, també, les retribucions dels funcionaris.”

– “El que podria passar amb els funcionaris, està passat a l’empresa privada. Crec que el sector públic ha d’ajustar-se en una situació que, a tots, ens sobrepassa.”

– “Les obres per fer arribar el TGV a França crec que no experimentaran cap endarreriment. De cap manera. El que s’hi juga el govern espanyol ha de fer que passi al revés: com abans, millor.”

– “El TGV a Catalunya no es toca. Vull pensar que no tocarà el nostre TGV i que en tocarà algun altre.”

– “Crec que l’estació de la Sagrera no es tocarà. Però pot experimentar aquest any d’endarreriment.”

– “Blanco el que diu és que les obres més urgents i prioritàries, que no són excessives i que haurem de parar, les posarem les primeres de la llista en el paquet de finançament públic-privat.”

– “En el cas de Catalunya és urgent desencallar i posar fi a la vergonya de la Nacional II, A2 Tordera-França; és urgent mantenir els compromisos respecte a la Nacional II al Maresme en els convenis que tenim signats, és urgent moure determinats trams de l’eix Pirinenc i és urgent la variant de Gandesa.”

– “És urgent el TGV. Està tan llançat i tan a bon ritme, que crec que la perspectiva del compromís del 2012, el Ministeri no la voldrà revisar.”

– “D’obres parades, crec que no n’hi haurà cap. Alentides, unes quantes, com a Castellbisbal, i ajornades, obres recentment adjudicades com, per exemple, els accessos ferroviaris a l’aeroport.”

– “L’estat està invertint més que mai a Catalunya en infraestructures. Ha de quedar clar que, en part, no és en escreix, sinó en compensació d’un dèficit històric.”

– “Jo no ho diria així [alliberar els peatges en un any, com va dir Josep-Lluís Carod-Rovira]. Jo el que estic dient és que Catalunya va cap a un nou model de peatges, que els peatges serviran per a una altra cosa del que han servit fins ara, però continuaran havent-n’hi sempre.”

– “Estem treballant en un model en què es pagarà peatge en funció de criteris d’incentiu de la mobilitat: qui més gent porti, qui més recurrència tingui de viatge i qui menys contamini, pagarà menys.”

– “El compromís amb el pla de Rodalia és tan evident i tan just que no ha d’afectar. Però potser pot endarrerir la línia orbital ferroviària.”

– Sobre el servei de Rodalia: “Queda molt per fer. Gairebé em desperta cada dia un SMS del servei d’incidències de Renfe que em diu ‘avui tenim problemes amb la línia tal perquè un encreuament no funciona; avui tenim problemes a tal lloc’. M’exaspera i m’esparvera la quantitat d’incidències que tenim.”

– “Un dels nostres objectius, compartit per Renfe i per Adif, és minimitzar el nombre d’incidents.”

– “Ara bé, quan hi ha atropellaments, que n’hi ha molts, o robatoris de cable, la gent ha de saber que les línies ferroviàries estan sotmeses a una pressió externa a la pròpia dinàmica ferroviària. Quan fallen coses que no són imputables ni a la infraestructura, ni al tren, també ho hem de poder explicar.”

– Sobre les noves informacions del cas Millet: “A mesura que anaven desfilant pel meu despatx les constructores, els vaig deixar clar que, a partir d’ara, els mecanismes amb què actuaríem nosaltres en adjudicar obra pública serien de total transparència.”

– “Estan apareixent algunes coses que són molt preocupants, que presenten alguna evidència. Hem de deixar que el jutge continuï investigant.”

– “Vist el que va sortir ahir [a El Periódico], el mínim que se’ls ha de demanar, a qui havia estat conseller, Pere Macias; a qui havia estat conseller, Felip Puig, i a qui havia estat conseller en cap, Artur Mas, és que ara no n’hi ha prou amb excuses, han de donar pas a explicacions i han de ser convincents.”

– “Els fets que presumptament evidencien el que es va publicar ahir [a El Periódico] són objectivament greus i caldrà que algú assumeixi responsabilitats.”

– Sobre el Tribunal Constitucional: “Penso que quan la presidenta del TC diu que estan sotmesos a una pressió ambiental irresistible i que se’ls està desestabilitzant i comprometent el bon nom del TC, hauria d’analitzar la trajectòria del TC en aquest tema [l’Estatut] i que deduís que qui més ha fet pel desprestigi del TC és el mateix TC en la seva característica actual. I és una llàstima.”

– “La sensació que [els espanyols] no ens estimen, és una sensació històrica.”

– “Prou de lamentar-nos, aixequem el cap i posem-nos a fer la nostra feina.”

– “Crec que, suprimir conselleries, si simplifiquem organismes, si reduïm empreses, si compactem centres de decisió, el nombre de conselleries no fa la cosa. És millor disset conselleries i cap viceconselleria, que no deu conselleries i que cadascuna tingui dues o tres viceconselleries.”

Si voleu escoltar-la cliqueu aquí.