Presentació del llibre de les I Jornades InvesJove. Investigació i Receca a l’Educació Secundària. Alt Pirineu i Aran. La Seu d’Urgell, DPTOP- IDAPA, 2009

Aquest recull de diversos treballs de recerca dels centres educatius del Pirineu i de la Val d’Aran és una mostra de la importància del treball en el medi i de la necessària relació entre el projecte educatiu i l’entorn.

Només de repassar la temàtica dels treballs que es publiquen resumits n’hi ha prou per adonar-nos de l’impacte del context i de la necessària interrelació entre el món pirinenc i els temes que els educadors poden proposar i suggerir als alumnes, o que aquests mateixos es poden plantejar com a conseqüència de l’observació i la reflexió del seu entorn.

L’exploració de temes de problemàtica específica adquireix una naturalitat òbvia i ens reconcilia amb l’educació de proximitat que ens és imprescindible per a construir una ciutadania sòlida, fonamentada en el coneixement de la nostra realitat i en el civisme en relació amb el territori, el país, les institucions i el conjunt de la ciutadania.

La càrrega pedagògica d’aquests treballs es percep en la simple relació dels camps que exploren, i ens acosta a una realitat educativa arrelada i integrada en les poblacions i els territoris que conformen l’Alt Pirineu, tan carregat de simbolisme i d’història i tan necessitat ara de noves energies per a encarar el seu futur.

Els alumnes d’avui són la millor aposta per al Pirineu del demà, i aquesta publicació propiciada per l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran és una mostra del camí que es pot recórrer per assolir els objectius proposats.