El Punt Avui

El comte Guifré, que Ripoll venera i Catalunya també, era de nissaga gairebé forastera. Més que els joves musulmans abatuts o detinguts per la policia de Catalunya arran dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Vet aquí una contradicció que trenca els esquemes. Havíem pensat que el verí del terrorisme ens vindria per la marginació i la degradació social i econòmica que havíem estudiat de les banlieues franceses. Amb aquest convenciment i amb la voluntat d’assegurar la cohesió social vam arbitrar la Llei de barris que en termes globals va ser un èxit. Va ser un èxit però no era l’antídot.
Els joves de Ripoll tenien formació, feina, un sou com els que s’estilen, gaudien d’un poder adquisitiu relatiu i vivien en pisos que neguen l’estereotip de la infravivenda degradada. El cultiu del terrorisme no era, o no era preferentment, socioeconòmic.
Per això hem hagut de mirar en una altra direcció i per això han sortit a la palestra tota mena d’especialistes en radicalització juvenil, ideològica i religiosa. I per això hem pogut llegir o escoltar la veu adolorida, el clam esquinçat d’educadors i mestres trencats moralment per una realitat que no havien pogut ni imaginar.
El dolor dels vius i el dolor dels morts i el dolor de les víctimes que hem arraconat injustament. El dolor de la incomprensió i de la incredulitat, el dolor de les entranyes dels qui saben que només una distorsió esbiaixada i manipuladora de l’islam pot portar a processos mentals i físics de radicalització militant i militaritzada, d’una nova guerra global en nom d’un quimèric estat inexistent excepte en el cervell dels seus guerrers.
Ripoll ha de saber sobreposar-se a la llosa que els ha atenallat unes setmanes i ho ha de fer en la recerca de la normalitat més estricta del treball, l’educació i la integració. Els terroristes vivien a Ripoll, però ja no eren de Ripoll i podien haver estat de qualsevol altre lloc.
La guerra d’avui ja no té res a veure amb la guerra que fa més d’un mil.leni va portar el comte Guifré a combatre musulmans a terra catalana.