Col·laboració en el llibre Salvador Sunyer i Aymeric. Mestratge al servei del poble. Col·lecció“Biografies Mestres 68”. Salt, Mestres 68 i Ajuntament de Salt, 2005

Salvador Sunyer desborda humanitat. Aquesta és la frase que triaria si em demanéssiu una definició ràpida del personatge. Acostumats als titulars, a les frases, a les sentències als destil·lats sintètics jo aniria per aquest costat.

Humanitat en tota la seva dimensió. Humanitat de pare, d’espòs, d’avi, de treballador, de poeta, de polític, d’home de poble. Una humanitat plena, destil·lada en el físic, en la veu, en la indumentària, en el posat, en el caminar.

En tota la seva plural dimensió humana en Salvador és també una síntesi enciclopèdica del temps que li ha tocat de viure. Dependent de farmàcia, professor de català, activista, senador, alcalde. A cada moment amb capacitat de renúncia, generositat objectiva, del moment anterior. Amb sentit de la responsabilitat i de la provisionalitat. Sabent i exercint que ningú no és imprescindible. Trobant-se a si mateix més i més, cada vegada.

Era amb tota seguretat l’únic alcalde possible per al Salt de la independència recuperada. Un alcalde independent, d’esquerres, per al nou Salt independent. No l’he vist mai enfadat i això que l’he sabut enfadat. L’he vist molt més tenaç i tossut, convençut, que disposat a les explosions primàries de geni. L’he intuït amable, li he endevinat un punt de tendresa, li he conegut  una saludable i responsable preocupació paternal.

Ha portat la política al terreny més indiscutible. Els valors, els principis, el patriotisme i el poble. Un polític del poble fa política tota la vida cada dia. I torna a les arrels i les essències del poble quan creu que s’ha acabat la seva missió.

Salvador Sunyer, homenot de Salt, personatge del Gironès, entranyable humanitat desbordant, dintre d’un ordre. Catalanista eficaç , de pedra picada, sense floritures, ni faramalles. Un catalanista de les coses òbvies: la llengua, la història, la gent, el país.

Finalment un mestre que ensenya a viure amb compromís personal i col·lectiu, cívic i polític.

(Aquest escrit forma part del recull Vides amb nom. Girona, CCG Edicions, 2005. pàg. 269-270)