Entrevista al programa “El Dia a la COM” de ComRàdio

Tan malament ho està fent el govern del senyor Mas?

Jo vaig dir ahir que m’hagués agradat parlar bé del Govern. Tal com estan les coses a Catalunya, la meva màxima satisfacció hagués estat poder dir que el govern hagués afrontat la gravíssima crisi econòmica que tenim amb valentia. Però que no ho podia dir. Vaig dir que felicitava el Govern per haver col·locat 800 milions d’euros en el mercat majorista i en inversions institucionals, i que el felicitaria quan traiés la nova emissió de bons en el mercat minorista que tant ens van criticar. Em trobo que fem un balanç negatiu d’aquests dies. Em trobo molta gent de sensibilitat convergent que se sent ofesa per les coses que diem, i que han perdut la memòria de les coses que deien ells quan nosaltres governàvem. En aquesta regla del pèndul, l’oposició tendeix a fer d’oposició. Després hi ha qui diu que és tèbia, que no és prou radical… Ahir teníem una dada: avui hem sabut que hi ha 8.658 aturats més a Catalunya. Això ve de molt lluny, pot dir algú. Sí, però aquests 8.651 últims són del mes de març. Aquests són els de Derbi, Yamaha, Alstom, Cacaolat… o de no sé quines altres empreses respecte a les quals el govern de Catalunya no ha reaccionat, no ha volgut ni sabut reaccionar. Anem per aquí. Tenim un govern que amb el DOGC a la mà, que serveix per acreditar si s’ha governat molt o poc, ha governat molt poc aquests 100 dies perquè ha pres molt poques decisions. Estic d’acord que cal un cert estalvi legislatiu, estalvi normatiu pel que fa a decrets o ordres que signifiquin clarificar el panorama? No cal estalviar tant. En 100 dies, el govern ha pres molt poques decisions. S’ha entrabancat en anar anunciant retallades de forma indiscriminada simplement per escalfar l’ambient, per caldejar.

Vostès ara els interessa criticar-los, diuen al govern. Vostès les haurien d’aplicar si estiguessin al Govern?

Segurament hauríem retallat diferent. Hauríem dit cal retallar tant, retallarem de les inversions i d’aquella despesa que no és essencial o que no forma part del nucli dur de l’estat del benestar. Retallar en educació o en salut, tancar plantes de Bellvitge, tancar quiròfans a la tarda… no hi ha manera de rendibilitzar els quiròfans en comptes de tancar-los? Aquí sí que crec que realment anar aprimant l’estructura del sector públic està afectant negativament a l’evolució de l’economia de Catalunya.

Se’ns acusa de tebis, diu. En un moment de crisi econòmica, els pressupostos de la Generalitat són molt importants. Desitjarien poder estar al costat del govern en uns pressupostos que s’ha de veure on posen l’accent…

Ho hem dit moltes vegades. No puc fer altra cosa que repetir el que vaig dir ahir mateix. Quan vaig dir que si el Govern vol que continuem parlant de pressupostos i que els recolzem no ha de renunciar els ingressos tributaris vinculats a l’impost successions. Això pot ser que ja se’n vagi enlaire definitivament. Podria ser que el govern anunciés avui, que surt Mas…

Té alguna intuïció? El seu condicional…

Avui surt Mas a fer la roda de premsa. Podria ser que es traiés l’as de la màniga i digués que hem complert. Vam dir que trauriem el 80, que eliminaríem successions i avui l’hem eliminat.  Si renuncien a ingressos d’una petita part de la població que ara tributa per les transmissions patrimonials vinculades a herència, i són tant poca gent i són uns quants diners, i ens falten tants, no ho entenem.

Si això es confirma, no hi haurà marxa enrere possible?

Per a nosaltres no. Perquè hem d’explicar coses molt creïbles respecte a les retallades, i no ho veig en aquest sentit. Per altra banda, comptabilitza els 1.450 milions d’euros del Fons de Competitivitat i explica’ns com prioritzes les retallades. Retallada en altres àmbits i no les anunciïs a pessigades. No diguis que no continuaràs amb el programa 1+1 a l’Aula o no retallis segons quines coses que són de caràcter simbòlic que havien creat una determinada expectativa en l’imaginari de la gent pel que fa a l’evolució i la millora dels serveis.

La patronal de la ràdio privada ha demanat suprimir Com Ràdio i quedar-se amb les freqüències municipals. Homs ja ha dit que no anirà al dictat de ningú… abans d’això no només no pensen tancar COM Ràdio sinó que pensen potenciar les emissions municipals.

Si el govern ha dit això i sense que serveixi de precedent, estic d’acord amb el que diu el Govern. De vegades, els portaveus del Govern encerten i diuen coses que són enraonades, sensates… que lliguen amb el que pensem d’altres i que lliguen amb un determinat esperit de país que de vegades passa per damunt de les diferències partidàries. He escoltat un dels tertulians que feia referència a la Cimera: el president de la Generalitat es va sotmetre a un autoexamen i el va suspendre. Jo he escrit un article que vaig publicar al diari que dirigeix Xavier Xirgu, aquest divendres passat, que es deia “Els errors del president”. El joc de la composició obliga als astetes que no vagi a banda i banda i Mas va caure i va quedar “Els errors del president” i així personalitzava menys. Jo feia el relat de com havia viscut la cimera des de dins, i donava a entendre que havíem  avançat en un document que no va aflorar en la reunió, però que hi havia uns quants acords que van prosperar, però que a l’acabar, en comptes de tancar un document, com que no hi ha hagut acord en tot que cadascú expliqui els seus acords i les seves discrepàncies. Van ser un festival les rodes de premsa successives, on cadascú posava l’accent en les seves discrepàncies. I allò que el país esperava amb candeletes, que era un punt de patriotisme econòmic per ajudar a crear un clima de confiança, es va convertir en una ocasió perduda.

Mas deia que no buscava la foto…

Sí que la va buscar amb focos brillants a l’ala oest de la “Casa Blanca”. Però tot sol.

Per què hem de pagar a Catalunya impost de successions i a d’altres comunitats autònomes no?

Paga Successions menys d’un 5% de la població de Catalunya. Es va modificar de manera molt substancial fa un parell d’anys a iniciativa del conseller Castells. Es va deixar molt ajustat. En alguns del tipus molt equivalent a algunes comunitats autònomes. Renunciar ara, nosaltres que estem en contra de la supressió de l’impost de successions per transmissions de més d’1 milió d’euros… vam dir no entrem ni en el fons de la qüestió, si el Govern Mas deixa aparcada aquesta decisió, i l’endarrereix un any, podem parlar dels pressupostos d’aquest any. Està clar que els pactaran amb el PP, perquè si no… potser ERC els donarà una última empenta, però està clar que si avui s’anunciés la supressió de l’impost de successions…

Que no compti amb el seu vot.

Efectivament.

Allò de vendre un pis per pagar els impostos…

Ara ja no. Un pis d’1 milió d’euros potser sí.

Del que diu el senyor Nadal… és veritat que anem una mica despistats, perquè no sabem per on va.

El teu diari li ha donat un 5’7.

Els 600 lectors que votaven… Algú de l’oposició va dir que no li mereixia credibilitat 600 persones que van opinar… Després de 100 dies de Govern sempre queden dubtes d’on va, però del tomb que està fent oposició, podem dir que per fi tenim oposició. Una altra cosa és que la situació política està molt contaminada… la pregunta que em faig és que si aquí s’hi val tot, com dir que és mentida que l’Estat exigeix un 20% de retallada i es veu una carta on es diu que sí que s’exigeix…

No l’exigeix. Si el govern fa interpretació d’una carta, la seva literalitat no diu res d’això i inventa l’argument i tothom l’hi compra, ja està, estem perduts. No és veritat que el govern digui que les retallades han de ser del 20%, no és veritat, no ho diu enlloc. Tampoc no diu que ha d’apujar impostos. Diu: fes ús de la teva capacitat normativa. Com convingui. Respecte a invertir, modificar o allargar… La capacitat normativa dóna molt de joc i no parla de mantenir impostos. La lectura era fàcil: carreguem el mort al Govern d’Espanya. Surten alguns i diuen que els socialistes defensarem el govern d’Espanya contra Catalunya. No, no, no. No juguem. Entre Catalunya i el govern d’Espanya nosaltres tirarem sempre a Catalunya. Entre el govern de Catalunya i els interessos dels catalans, a criteri nostre, nosaltres triarem els interessos dels catalans. Que quedi clar.  A nosaltres ens van cruixir fins que no es va produir la votació d’investidura d’Artur Mas. Un cop vam votar ens van començar a cruixir perquè l’havíem votat. No pas cap diari concret. Opinadors. El pensament és lliure i jo estic a favor del pensament lliure. La modulació de l’oposició la tria qui la fa. Aquests dies, en tots els mitjans i xarxes socials, gent que té una certa sensibilitat transversal diu que està farta i avorrida d’això que per tu finalment és ara hi ha oposició.

Farta i avorridat?

Sí, perquè és un contra l’altre. I a veure qui la diu més grossa.

Això ha estat sempre així.

Els adjectius són gratuïts. Ara la feina és més fàcil que quan era conseller. Administrava milions d’euros i ara tot és gratuït. A veure si la dic molt grossa i això fa un titular. En la lluita del titular pel titular, jo no intentaré anar a la confrontació desqualificadora. Jo no diré… Algú pot considerar tebi això? No ho sé. La solidesa dels arguments passa per carregar molt fort cada vegada que tens motius suficients i ho pots argumentar.

Jo fa temps que ataco aquesta manera d’entendre la informació política…

Titular de l’un contra l’altre.

Més enllà de declaracions d’intencions… no ens en sortirem fins que acabem amb això.

Estem d’acord. La gent a vegades espera altres coses. Esperaria, fins i tot, que fos molt radical, contundent, dur, quan hi ha raons i n’hi ha, i n’hi ha hagut molts aquests dies però que es llencés un missatge de complicitat… Conjunturalment, podia ser veritat que no convingués que la cimera acabés bé, però si el president Mas hagués tingut cintura i hagués agafat el guant del sindicats, la cimera hagués acabat bé i amb un acord, i hauria acabat malgrat que això no hagués convingut a partits que estem en la línia de la confrontació pels comicis del 22 de maig.

És el mateix que dir-me que Mas avantposa els interessos de partit…

En aquell moment li va faltar la cintura, la flexibilitat, el marge de temps perquè era ja molt tard i tothom volia acabar, per acabar de lligar la maionesa i dir, pam, aquí tenim un acord i hi ha una foto de concertació, que ha de passar per unes quantes mesures que afectin a l’ocupació, a la formació professional, a totes aquestes coses que estan avui a la picota.

Chacón:  va dir a La Vanguardia que el PSC hi haurà gent que no estigui a favor…

I?

Vostè ho veu bé personalment?

Jo veig bé que la gent tingui ambició i ganes. A banda d’això, fins que no estigui obert el procés de primàries en el PSOE i no hi hagi candidats acreditats, jo no em penso pronunciar. Perquè cada paraula que dius és distorsionada i alterada i modificada en funció dels interessos dels uns i dels altres.

Després sí.

Després sí.

Per què s’estan amagant?

La consumació de les retallades. La consumació evident de les retallades. Indiscriminades en els serveis públics. Per això s’està endarrerint amb l’excusa de què els ingressos no estan clars perquè el govern espanyol diu que no pagarà.

No ho hem vist tot en l’àmbit de les retallades encara?

No.

Si voleu escoltar-la cliqueu aquí.