SOLIUS
El Punt-Avui
Dilluns 22 de maig de 2017

Ahir al migdia en el marc del jardí de la rectoria i de l’església de Solius es va presentar l’edició facsímil de les Proses del viure a Solius de Xavier Monsalvatje. Aquest llibre entranyable, delicadíssim, va ser publicat pòstumament l’any 1922 pels amics de Monsalvatje trasbalssats per la mort del seu amic, protector i agitador cultural.
Aquesta reedició és obra d’una acció conjunta de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro i del Monestir de Solius i es presenta amb una introducció de Josep Pujol, autor d’uns indispensables Perfils de Xavier Monsalvatje (1881-1921) (Girona, Fundació Valvi, 2012).
Coincideix en aquest 2017 que el 21 de gener es van commemorar els cinquanta anys de la fundació del monestir cistercenc de Solius per quatre monjos de Poblet encapçalats per l’abat Edmon M. Garreta i que el pare Edmon M. Garreta primer abat de Poblet i després abat de Solius va morir al monestir a noranta-sis anys la matinada del dia 1 de maig d’enguany.
En realitat ara es compliria el centenari de l’estada que feu a Solius Xavier Monsalvatje per refer la seva salut i on de forma esporàdica observava i escoltava la natura i les persones del seu voltant. Fruit d’aquesta atenta observació foren aquestes proses que fan evident un esperit selecte, una afinada sensibilitat i posen de manifest la contradicció entre el repòs necessari i l’enyorament apassionat de la ciutat de Girona.
Així es posa al nostre abast el paisatge suau i ondulant de la vall de Solius, l’assimètrica geometria dels sembrats, l’exuberància de la vegetació de ribera resseguint els rierols, les pinedes postisses de dates més recents i els boscos d’alzines sureres d’un verd més aspre i metàl.lic que s’enfilen per tot el massís de l’Ardenya-Cadiretes des d’on Monsalvatje primer i els monjos després podien veure a llevant un fil blau, com una pinzellada.

Joaquim Nadal i Farreras